Mühendislerimizi arayın

Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğalgaz tesisatı döşeme işlemlerinde proje ve uygulamanın güvenli olabilmesi için uzmanlardan yardım alınması dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Bursa doğalgaz bina içi tesisatında güvenlik şartlarının tam ve eksiksiz olarak uygulanması zorunludur ve ancak şartların sağlanması halinde doğalgaz tesisatına onay verilir.
Doğalgaz-Tesisatı-Döşenirken-Nelere-Dikkat-Edilmeli-Bursay-1
  • Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi esnasında tesisat borularının yönü önemlidir.
  • Tesisat borularının kısa ve az miktarda yapılmamasına özen gösterilmelidir.
  • Cihazların koyulacağı yer iyi düşünülmelidir.
  • Doğalgaz hava ile temas ettiğinde patlayacağından alanında uzman kişileri seçmeye özen göstermelisiniz.
  • İnşaat sırasında boruların içine yabancı madde girmemesine dikkat edilmelidir. Örneğin kum, toz veya taş gibi.
  • Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sırasında valflerin nasıl bağlandığına dikkat etmelisiniz.
  • Kaynak iyi yapılmalıdır. Bu yapılmazsa, kaynak eksikliği yaşayabilirsiniz.

Doğal Gaz Nedir?

Doğalgaz, yer kabuğundan çıkarılan fosil bazlı yanıcı gaz ile bir petrol türevinin karışımıdır. Yapısının büyük bir kısmı hidrokarbon bileşiklerinden oluşur. Bu hidrokarbonların sıvılaştırılarak, basınçlandırılarak veya fiziksel işlemlerden geçirilerek kullanılması ısınmamızı sağlar. Bu sayede havaların soğuduğu süreçte üşüme gibi bir problem yaşamıyoruz.

Kısacası doğalgaz bir nevi hayatımızı kurtarıyor. Aynı zamanda pratik kullanımı ve doğa dostu olması ile birçok kişinin evinde kullanılan bir yakıt türü. Tüm bunların yanı sıra sadece ısınma ihtiyacına değil soğuk su sorununa da çözüm olur.  Doğalgaz, her ne kadar faydalı olsa da doğalgaz tesisatı döşeme işlemlerinin de çok dikkatli yapılması gerekir. 

doğalgaz tesisatı döşeme

Doğalgaz Tesisatı Döşeme

Mevcut belediyelere bağlı çalışan doğalgaz firmaları, tesisat bağlantılarını doğalgazın dağıtımını yaparken genellikle ev ve işyerlerinde kullanılan doğalgaz tesisatını gerçekleştirirler. Yeni binalar yapılırken bu bağlantılardan tesisat için izin alınmalıdır. Tesisat görevlileri, tesisatın kontrol aşamasında herhangi bir sorun ile karşılaşmazsa gazın açılışını gerçekleştirecektir.

Kurulum Aşamasında Neler Gerekir?

Çevre bilinci açısından oldukça fazla tercih edilen doğalgaz sisteminde kurulum ve tesisat aşaması oldukça önemlidir. Kurulum aşaması kolay ve güvenilirdir. Ancak doğalgaz tesisatı döşeme esnasında yapılacak bir hata veya yanlış malzeme kullanımı büyük problemler yaratır.

Doğalgaz tesisatı döşeme aşamasında kullanılan ürünler; doğalgaz kazanları, ana emniyet vanası, doğalgaz boru hatları, manuel vana, doğalgaz dağıtım şebekeleri, basınç regülatörü, kolon ve iç tesisatları ve son olarak kombi olarak gösterilebilir.

Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi öncesinde vana ve borularının yerinin tespiti için geçitler bulunmalıdır. Duvarların hangi kısmından ve noktalarından delineceği hesaplanır. Daha sonra gaz borularının ölçüleri alınır.

Doğalgaz tesisatı döşeme esnasında ölçüsü alınan borular kelepçe yardımı ile sabitlenir. Yanıcı cihazlar için manşonlu valfler ve fleksiyonlar takılır. Son olarak doğalgaz borularının geçişi için açılan duvar delikleri sıva ile kapatılır. Sayaç bağlantı noktalarında bulunan test nipeli sayesinde U manometreler ile ön test yapılır.

doğalgaz tesisatı döşeme

Doğalgaz Tesisatı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğalgaz tesisatı döşeme esnasında gaz boru bağlantısı ile yapılan dişli bağlantıları, amacına uygun plastik esaslı, sızdırmaz malzemelerden seçilmelidir. Dolgu macunu ile keten kullanmak da gereklidir. Tehlike anında binaya kolayca ulaşılabilecek yerler mevcuttur. Bu alanlara gaz taşıyıcı çelik borular döşenmelidir. Ayrıca ana gaz borusuna ve ana kesme vanasına zarar vermemek için darbelere karşı zarar görmeyeceği yerlere yerleştirilmelidir.

Herhangi bir tehlike ile karşılaşmamak için doğalgaz tesisat boruları elektrik tesisatından 15 cm uzakta olmalıdır. Ayrıca doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde tesisat için seçilen her malzeme yanmaz özellikte olmalıdır. İyi seçilmeyen ve döşenmeyen doğalgaz boruları zamanla paslanır. Bina içindeki gaz boruları normal bina neminin üzerinde nem ile temas ederse bu korozyon meydana gelir. Bu nedenle doğal gaz boruları korozyona dayanıklı olacak şekilde seçilmeli ve boruların nem ile teması olmamalıdır.

Doğalgaz Tesisatı Yapımında Gerekli Malzemeler

Doğal gazdan güvenli bir şekilde faydalanmak için alanında uzman ve tecrübeli firmalar ile çalışmak gerekir. Döşenecek tesisat projesine uygun olmalıdır. Doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde tüm ayarlamalar ve parçalar sorunsuz bir şekilde yapılmalıdır. Doğalgaz tesisat malzemeleri TS ve TS EN standartlarına uygun parçalardan oluşmalıdır. Doğalgaz tesisatı döşeme aşamasında gerekli olan malzemeler şu şekildedir;

  • Gaz vanası
  • Esnek Hortum
  • PPRC Boru
  • Bağlantı Kelepçeleri
  • Hortum Bağlantı Rakorları
  • TE Bağlantı Rakorları
  • KAS-Plug-In-House Tesisat Hortumları
  • Hortum Kanalları ve Ekleri
  • Basınç düzenleyici
  • Kombi ve Kalorifer Cihazları vb.
doğalgaz tesisatı döşeme

Gaz Vanası

Gaz vanaları, doğalgaz tesisatında gaz geçişini kapatmak ve açmak için kullanılır. Bu vanalar ileri teknoloji ile akıştaki basıncı ve akış hızını regüle edebilmektedir.

Flex Hortum

Flex hortumlar, paslanmaz çelik ve esnek malzemelerden yapılmış, dayanıklı ve sızdırmaz ürünlerdir. Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sırasında kullanılan flex hortumlar, dayanıklılık ve sızdırmazlık açısından oldukça önemli bir değere sahip olup kullanım sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

PPRC Borular

PPRC borular 3 farklı hammaddeden üretilmekte ve bu nedenle sıcak – soğuk su, içme suyu ve sıvı dağıtım tesisatları gibi farklı sistemlerde kullanılmaktadır. PPRC Boruların tercih edilme sebepleri;

  • Hafif ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmak
  • Sıvı geçişinin sağlandığı kaygan alan
  • Kireçlenmeye ve paslanmaya karşı dayanıklı
  • Diğer borulara göre çok hijyenik olması
  • Kurulumu ve kullanımı kolay olması

Bağlantı Kelepçesi

Bağlantı kelepçeleri “Takviyeli Kelepçe” veya “P Kelepçesi” veya olarak da bilinir. Bağlantı kelepçeleri, doğalgaz tesisatı döşeme sırasında boruları sabitlemek ve tesisatın stabilitesini sağlamak amacıyla için kullanılır.

Hortum Bağlantı Rakorları

Bağlantı Rakorları, kurulan tesisatın doğru ve düzenli çalışması için parçaları birbirine bağlayan elemanlardır. Bu bağlantı elemanları doğru ve uygun bir şekilde seçilirse kullanıldıkları sistemin güvenliğini arttırırlar.

Te Bağlantı Rakorları

Tesis edilecek sistemlerde borular uzun bir hat boyunca ilerliyorsa tesisatın bütünlüğünü ve güvenliğini korumak için kullanılan bağlantı elemanlarına TE Bağlantı Rakoru denir. Te Bağlantı Rakorları boruları birbirine kenetlemek ve esnemek için kullanılır.

Bina İçi Tesisat Hortumları

Doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde kullanılacak doğalgazın daire ve kullanım alanlarına dağıtılması için tercih edilen hortumlardır. Bu hortumlar kullanım güvenliği ve sağlığı açısından Avrupa Standartlarına uygun üretilmelidir.

Hortum Kanalları ve Ek Parçaları

Hortum kanalları, sistemin kavisli bölgelerinde kullanılmak ve sistemi daha kullanışlı hale getirmek için üretilmiştir. Hortum kanalları kullanılacakları yerlere göre isimlendirilmektedir. Hortum kanalları ve ekleri aşağıdaki gibidir;

  • L Köşe Hortum Kanalı
  • Dış Köşe Hortum Kanalı
  • İç Köşe Hortum Kanalı
  • Duvar Geçiş Örtüsü
  • Körük
  • Kanal Geçiş Kapakları
  • Sayaç Kapalı
  • TE Kapanış
  • Açılı Dış Köşe
  • Açılı İç Köşe
  • Duvar Geçiş Örtüsü
doğalgaz tesisatı döşeme

Basınç Regülatörü

Tesisatlarda oluşan basıncı kontrol etmek için doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sırasında basınç regülatörü veya kontrol vanası kullanılır. Regülatörler, kontrol vanalarına göre daha ekonomik ve daha küçüktür. Bu nedenle bina içi tesisatlarda rahatlıkla kullanılır. Kontrol vanaları ise maliyet olarak daha pahalıdır ve boyut olarak daha büyüktür. Basit uygulamalarda regülatörler tercih edilirken kontrol valfleri karmaşık uygulamalar için idealdir.

Kombi ve Kalorifer Cihazları

Bu cihazlar doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sonrasında sistemin devreye alınması için gerekli olan malzemelerdir. Kombi cihazları apartmanda doğal gazın kullanılmasını sağlarken, ısıtma cihazları sıcak su kullanımına yönelik cihazlardır. Aynı zamanda kafe ve restoranlarda kullanılan ısıtıcılar, radyanlar, ocaklar, çay ocakları gibi endüstriyel cihazlarda bu sınıfın içerisindedir.

Doğalgaz Tesisat Döşeme Fiyatları

Doğalgaz tesisat fiyatları doğalgaz tesisatı döşeme işleminin yapılacağı bölgeye ve yapılacak plana göre değişiklik gösterir. Birçok firma tesisat kurulumu için farklı fiyatlar üzerinden gider fakat burada önemli olan fiyatın uygunluğu değil kullanılan malzemenin kalitesi ve yapan firmanın uzmanlığıdır. Doğalgaz tesisat ücreti bu anlamda birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Doğal Gaz Nedir?

Doğalgaz, yer kabuğundan çıkarılan fosil bazlı yanıcı gaz ile bir petrol türevinin karışımıdır. Yapısının büyük bir kısmı hidrokarbon bileşiklerinden oluşur. Bu hidrokarbonların sıvılaştırılarak, basınçlandırılarak veya fiziksel işlemlerden geçirilerek kullanılması ısınmamızı sağlar. Bu sayede havaların soğuduğu süreçte üşüme gibi bir problem yaşamıyoruz.

Kısacası doğalgaz bir nevi hayatımızı kurtarıyor. Aynı zamanda pratik kullanımı ve doğa dostu olması ile birçok kişinin evinde kullanılan bir yakıt türü. Tüm bunların yanı sıra sadece ısınma ihtiyacına değil soğuk su sorununa da çözüm olur.  Doğalgaz, her ne kadar faydalı olsa da doğalgaz tesisatı döşeme işlemlerinin de çok dikkatli yapılması gerekir. 

doğalgaz tesisatı döşeme

Doğalgaz Tesisatı Döşeme

Mevcut belediyelere bağlı çalışan doğalgaz firmaları, tesisat bağlantılarını doğalgazın dağıtımını yaparken genellikle ev ve işyerlerinde kullanılan doğalgaz tesisatını gerçekleştirirler. Yeni binalar yapılırken bu bağlantılardan tesisat için izin alınmalıdır. Tesisat görevlileri, tesisatın kontrol aşamasında herhangi bir sorun ile karşılaşmazsa gazın açılışını gerçekleştirecektir.

Kurulum Aşamasında Neler Gerekir?

Çevre bilinci açısından oldukça fazla tercih edilen doğalgaz sisteminde kurulum ve tesisat aşaması oldukça önemlidir. Kurulum aşaması kolay ve güvenilirdir. Ancak doğalgaz tesisatı döşeme esnasında yapılacak bir hata veya yanlış malzeme kullanımı büyük problemler yaratır.

Doğalgaz tesisatı döşeme aşamasında kullanılan ürünler; doğalgaz kazanları, ana emniyet vanası, doğalgaz boru hatları, manuel vana, doğalgaz dağıtım şebekeleri, basınç regülatörü, kolon ve iç tesisatları ve son olarak kombi olarak gösterilebilir.

Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi öncesinde vana ve borularının yerinin tespiti için geçitler bulunmalıdır. Duvarların hangi kısmından ve noktalarından delineceği hesaplanır. Daha sonra gaz borularının ölçüleri alınır.

Doğalgaz tesisatı döşeme esnasında ölçüsü alınan borular kelepçe yardımı ile sabitlenir. Yanıcı cihazlar için manşonlu valfler ve fleksiyonlar takılır. Son olarak doğalgaz borularının geçişi için açılan duvar delikleri sıva ile kapatılır. Sayaç bağlantı noktalarında bulunan test nipeli sayesinde U manometreler ile ön test yapılır.

doğalgaz tesisatı döşeme

Doğalgaz Tesisatı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğalgaz tesisatı döşeme esnasında gaz boru bağlantısı ile yapılan dişli bağlantıları, amacına uygun plastik esaslı, sızdırmaz malzemelerden seçilmelidir. Dolgu macunu ile keten kullanmak da gereklidir. Tehlike anında binaya kolayca ulaşılabilecek yerler mevcuttur. Bu alanlara gaz taşıyıcı çelik borular döşenmelidir. Ayrıca ana gaz borusuna ve ana kesme vanasına zarar vermemek için darbelere karşı zarar görmeyeceği yerlere yerleştirilmelidir.

Herhangi bir tehlike ile karşılaşmamak için doğalgaz tesisat boruları elektrik tesisatından 15 cm uzakta olmalıdır. Ayrıca doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde tesisat için seçilen her malzeme yanmaz özellikte olmalıdır. İyi seçilmeyen ve döşenmeyen doğalgaz boruları zamanla paslanır. Bina içindeki gaz boruları normal bina neminin üzerinde nem ile temas ederse bu korozyon meydana gelir. Bu nedenle doğal gaz boruları korozyona dayanıklı olacak şekilde seçilmeli ve boruların nem ile teması olmamalıdır.

Doğalgaz Tesisatı Yapımında Gerekli Malzemeler

Doğal gazdan güvenli bir şekilde faydalanmak için alanında uzman ve tecrübeli firmalar ile çalışmak gerekir. Döşenecek tesisat projesine uygun olmalıdır. Doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde tüm ayarlamalar ve parçalar sorunsuz bir şekilde yapılmalıdır. Doğalgaz tesisat malzemeleri TS ve TS EN standartlarına uygun parçalardan oluşmalıdır. Doğalgaz tesisatı döşeme aşamasında gerekli olan malzemeler şu şekildedir;

  • Gaz vanası
  • Esnek Hortum
  • PPRC Boru
  • Bağlantı Kelepçeleri
  • Hortum Bağlantı Rakorları
  • TE Bağlantı Rakorları
  • KAS-Plug-In-House Tesisat Hortumları
  • Hortum Kanalları ve Ekleri
  • Basınç düzenleyici
  • Kombi ve Kalorifer Cihazları vb.
doğalgaz tesisatı döşeme

Gaz Vanası

Gaz vanaları, doğalgaz tesisatında gaz geçişini kapatmak ve açmak için kullanılır. Bu vanalar ileri teknoloji ile akıştaki basıncı ve akış hızını regüle edebilmektedir.

Flex Hortum

Flex hortumlar, paslanmaz çelik ve esnek malzemelerden yapılmış, dayanıklı ve sızdırmaz ürünlerdir. Doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sırasında kullanılan flex hortumlar, dayanıklılık ve sızdırmazlık açısından oldukça önemli bir değere sahip olup kullanım sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

PPRC Borular

PPRC borular 3 farklı hammaddeden üretilmekte ve bu nedenle sıcak – soğuk su, içme suyu ve sıvı dağıtım tesisatları gibi farklı sistemlerde kullanılmaktadır. PPRC Boruların tercih edilme sebepleri;

  • Hafif ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmak
  • Sıvı geçişinin sağlandığı kaygan alan
  • Kireçlenmeye ve paslanmaya karşı dayanıklı
  • Diğer borulara göre çok hijyenik olması
  • Kurulumu ve kullanımı kolay olması

Bağlantı Kelepçesi

Bağlantı kelepçeleri “Takviyeli Kelepçe” veya “P Kelepçesi” veya olarak da bilinir. Bağlantı kelepçeleri, doğalgaz tesisatı döşeme sırasında boruları sabitlemek ve tesisatın stabilitesini sağlamak amacıyla için kullanılır.

Hortum Bağlantı Rakorları

Bağlantı Rakorları, kurulan tesisatın doğru ve düzenli çalışması için parçaları birbirine bağlayan elemanlardır. Bu bağlantı elemanları doğru ve uygun bir şekilde seçilirse kullanıldıkları sistemin güvenliğini arttırırlar.

Te Bağlantı Rakorları

Tesis edilecek sistemlerde borular uzun bir hat boyunca ilerliyorsa tesisatın bütünlüğünü ve güvenliğini korumak için kullanılan bağlantı elemanlarına TE Bağlantı Rakoru denir. Te Bağlantı Rakorları boruları birbirine kenetlemek ve esnemek için kullanılır.

Bina İçi Tesisat Hortumları

Doğalgaz tesisatı döşeme sürecinde kullanılacak doğalgazın daire ve kullanım alanlarına dağıtılması için tercih edilen hortumlardır. Bu hortumlar kullanım güvenliği ve sağlığı açısından Avrupa Standartlarına uygun üretilmelidir.

Hortum Kanalları ve Ek Parçaları

Hortum kanalları, sistemin kavisli bölgelerinde kullanılmak ve sistemi daha kullanışlı hale getirmek için üretilmiştir. Hortum kanalları kullanılacakları yerlere göre isimlendirilmektedir. Hortum kanalları ve ekleri aşağıdaki gibidir;

  • L Köşe Hortum Kanalı
  • Dış Köşe Hortum Kanalı
  • İç Köşe Hortum Kanalı
  • Duvar Geçiş Örtüsü
  • Körük
  • Kanal Geçiş Kapakları
  • Sayaç Kapalı
  • TE Kapanış
  • Açılı Dış Köşe
  • Açılı İç Köşe
  • Duvar Geçiş Örtüsü
doğalgaz tesisatı döşeme

Basınç Regülatörü

Tesisatlarda oluşan basıncı kontrol etmek için doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sırasında basınç regülatörü veya kontrol vanası kullanılır. Regülatörler, kontrol vanalarına göre daha ekonomik ve daha küçüktür. Bu nedenle bina içi tesisatlarda rahatlıkla kullanılır. Kontrol vanaları ise maliyet olarak daha pahalıdır ve boyut olarak daha büyüktür. Basit uygulamalarda regülatörler tercih edilirken kontrol valfleri karmaşık uygulamalar için idealdir.

Kombi ve Kalorifer Cihazları

Bu cihazlar doğalgaz tesisatı döşeme işlemi sonrasında sistemin devreye alınması için gerekli olan malzemelerdir. Kombi cihazları apartmanda doğal gazın kullanılmasını sağlarken, ısıtma cihazları sıcak su kullanımına yönelik cihazlardır. Aynı zamanda kafe ve restoranlarda kullanılan ısıtıcılar, radyanlar, ocaklar, çay ocakları gibi endüstriyel cihazlarda bu sınıfın içerisindedir.

Doğalgaz Tesisat Döşeme Fiyatları

Doğalgaz tesisat fiyatları doğalgaz tesisatı döşeme işleminin yapılacağı bölgeye ve yapılacak plana göre değişiklik gösterir. Birçok firma tesisat kurulumu için farklı fiyatlar üzerinden gider fakat burada önemli olan fiyatın uygunluğu değil kullanılan malzemenin kalitesi ve yapan firmanın uzmanlığıdır. Doğalgaz tesisat ücreti bu anlamda birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Kategoriler: [post_category]

Bursay'a Abone Ol

Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…
Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz kaçağı belirtileri, özellikle doğalgaz tesisatının standartlara uygun olmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu tehlikeli durumu önlemek…
Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…