Mühendislerimizi arayın

Isı Pompası

Isı Pompası

Isı pompası, ısıyı bir yerden başka bir yere taşımak için az miktarda enerji kullanan bir cihazdır. Isı pompaları, binaları ısıtmak, soğutmak ve ayrıca sıcak su sağlamak için kullanılır. Isıtma için kullanıldığında, ısı pompaları dışarıdaki havanın içerideki havadan daha soğuk olduğu gerçeğinden yararlanır. Dışarıdaki hava, içerideki havayı ısıtmak için kullanılabilen termal enerjiyle doludur. Benzer şekilde soğutma için kullanıldığı zaman ısı pompaları dışarıdaki havanın içerideki havadan daha sıcak olduğu gerçeğinden yararlanır. İçerideki hava, dışarıdaki havayı soğutmak için kullanılabilen termal enerjiyle doludur.

Isı Pompası Nedir ?

Isı pompaları çok verimlidir ve ısıtma ve soğutma maliyetlerinde çok tasarruf sağlayabilir. Ancak her durum için doğru değildirler. İklim, binanın büyüklüğü ve sahip olduğunuz ısıtma ve soğutma sisteminin türü, ısı pompasının eviniz veya işiniz için uygun olup olmamasında rol oynar.

Isı pompasının sizin için uygun olup olmadığından emin değilseniz, kalifiye bir HVAC yüklenicisi ile iletişime geçin. Durumunuzu değerlendirebilecek ve ısı pompası kullanmanın sizin için doğru bir karar olup olmadığı konusunda dürüstçe bir fikir verebileceklerdir.

Isı pompasının avantajları nelerdir ?

  • Isıtma ve soğutma masraflarınızda size çok fazla tasarruf sağlayabilir.
  • Son derece verimli bir cihazdır.
  • Hem ısıtma hem de soğutma sağlayabilir.
  • Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Isı pompasının dezavantajları nelerdir ?
  • Her durum için doğru olmayabilir.
  • İklim, binanın büyüklüğü ve sahip olduğunuz ısıtma ve soğutma sisteminin türü, bir ısı pompasının eviniz veya işiniz için anlamlı olup olmamasında rol oynar.

Isı Pompası Nedir ? Isı Pompası Nasıl Çalışır ?

Isı pompasının çalışma prensibi, bir akışkan vasıtasıyla ısıyı bir ortamdan diğerine aktarmaktır. Bunu hava, su veya toprak kaynaklarını kullanarak yapar. Elektrik ile ısı transferi işlemini gerçekleştirerek iç ortam sıcaklığını şartlandırır. Başka bir deyişle, ürün, ısıyı bir yerden diğerine taşımak için az miktarda elektrik kullanır.

Isı pompasının verimliliği, performans katsayısı (COP) ile ölçülür. COP ne kadar yüksek olursa, cihaz o kadar verimli olur. Genel olarak ısı pompalarının COP değeri 3 veya 4’tür. Bu, kullanılan her 1 birim elektrik için ısı pompasının 3 veya 4 birim ısı ürettiği anlamına gelir. Üç tip ısı pompası vardır: hava kaynaklı, su kaynaklı ve toprak kaynaklı. Hava kaynaklı ısı pompaları, ısıyı eviniz ile dışarıdaki hava arasında aktarır. Toprak kaynaklı ısı pompaları, ısıyı eviniz ile toprak arasında aktarır.

Hava kaynaklı ısı pompaları, toprak kaynaklı ısı pompalarından daha ucuzdur, ancak onlar kadar verimli değildirler. Toprak kaynaklı ısı pompaları, hava kaynaklı ısı pompalarından daha pahalıdır, ancak daha verimlidirler.

En yaygın ısı pompası tipi hava kaynaklı ısı pompasıdır. Hava kaynaklı ısı pompalarının kurulumu, toprak kaynaklı ısı pompalarından daha ucuzdur ve her iklimde kullanılabilirler. 

Su kaynaklı ısı pompaları, eviniz ile göl veya nehir gibi bir su kaynağı arasındaki ısıyı aktarır. Su kaynaklı ısı pompaları, hava kaynaklı veya toprak kaynaklı ısı pompalarından daha az yaygındır, ancak bazı avantajları vardır. Su kaynaklı ısı pompaları, hava kaynaklı ısı pompalarından daha verimlidir ve her iklimde kullanılabilirler.

Isı Pompası Kurulumu

İlk adım olarak ısı pompasının uygulanacağı yerde amortisman hesabı yapılmalıdır. Bu şekilde bir sistemin kullanıcı için nasıl daha avantajlı olacağı ölçülmelidir. Isı pompasının kurulacağı yer belirtilmeli ve kurulum süreci planlanmalıdır. Tüm bu işlemlerden sonra kullanıcının yaşam alanı ile uyumlu çalışacak bir ısı pompası sistemi oluşturulur.

Bir ısı pompası kurarken iklim, binanın büyüklüğü ve sahip olduğunuz ısıtma ve soğutma sisteminin türü gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.
İkinci adım olarak ısı pompası sisteminin nasıl olacağına karar verildikten sonra mimari proje üzerine tesisat projesi çizilmelidir. Bu sayede hazırladığımız projenin uygulanabilir olup olmadığı ve ne gibi değişiklikler yapılması gerektiği görülecektir.

Üçüncü adım olarak ısı pompası sistemi kurulum işlemine geçilir. Montaj tamamlandıktan sonra ısı pompası soğutucu ile doldurulmalı ve test edilmelidir.

Isı pompası montaj işlemi tamamlandıktan sonra kullanım kılavuzu dikkatlice okunmalı ve ısı pompasının çalıştığı bilinmelidir.

Cihazın kurulumu sırasında dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bunlar iklim, bina boyutu ve ısıtma/soğutma türü gibi etkenlerdir. Bununla birlikte, bir ısı pompası kurmayı seçerseniz, ısıtma/soğutma maliyetlerinizde para tasarrufu ve artan verimlilik gibi birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.

Bölünmüş Isı Pompası

Split heat pump sistemi kurulum ve soğutucu dolumu açısından daha avantajlıdır. Bu sistemde yer alan ekipmanlar evaporatör ve kompresör iç ünitede, kondenser dış ünitededir. Bölünmüş bir ısı pompası sistemini tercih etmenin birçok nedeni vardır.

Bölünmüş ısı pompası sisteminin kurulumu, paketlenmiş bir cihaz sisteminden daha kolaydır. Ayrıca iç ve dış üniteleri farklı konumlara kurmak da mümkündür. Bu, gürültülü olabilen dış ünite için bir yer bulmayı kolaylaştırır.

Bölünmüş ısı pompası sisteminin bir diğer avantajı, paketlenmiş bir cihaz sistemine göre daha az soğutucu akışkan kullanmasıdır. Bunun nedeni, iç ve dış ünitelerin, paketlenmiş bir sistemde kullanılan metal serpantinlere göre daha düşük ısı aktarım hızına sahip bakır borularla bağlanmasıdır.
Bölünmüş ürün sistemi, paketlenmiş bir ürün sisteminden daha verimlidir. Bunun nedeni, Split sistemin binanın özel ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanabilmesidir.
Bölünmüş ürün sisteminin bazı dezavantajları vardır. En önemli dezavantajı maliyetinin yüksek olmasıdır. Bölünmüş cihaz sistemlerini satın almak ve kurmak, paketlenmiş cihaz sistemlerine göre daha pahalıdır.

Jeotermal Isı Pompaları

Jeotermal ısı pompası (GHP), ısıtma, soğutma ve sıcak su sağlamak için dünyanın doğal ısısını kullanan bir tür ısı pompasıdır. GHP’ler en verimli ve çevre dostu ısı pompası türüdür.

Jeotermal ısı pompaları, ısıtma, soğutma ve sıcak su sağlamak için gezegenin yaydığı doğal ısıdan faydalanır. GHP’ler en verimli ve çevre dostu cihaz türüdür. Jeotermal ısı pompaları, bir tür toprak kaynaklı ısı pompasıdır (GSHP), yani toprağı kışın ısı kaynağı ve yazın ısı havuzu olarak kullanırlar.

“Jeotermal” kelimesi, Yunanca geo (toprak) ve therme (ısı) kelimelerinden gelir. Yani, jeotermal kelimenin tam anlamıyla “toprak ısısı” anlamına gelir.

Bir GHP sistemi üç bölümden oluşur: bir yeraltı döngü sistemi, bir cihaz ünitesi ve bir dağıtım sistemi.

Yeraltı döngü sistemi, su/antifriz karışımını zeminde dolaştıran bir boru ağıdır. Isı pompası ünitesi zemine oturur ve toprakla ısı alışverişi yapmak için toprak döngüsünü kullanır. Dağıtım sistemi, ısıtılmış veya soğutulmuş havayı evin çeşitli odalarına dağıtır.

GHP’lerin ana avantajı, yüksek verimlilikleridir. Jeotermal sistemler, geleneksel ısıtma ve soğutma sistemlerine göre %25 ila %50 daha az elektrik kullanır. Bu durum da ev sahipleri için önemli bir enerji tasarrufu sağlar.

GHP’lerin bir başka avantajı da çok çevre dostu olmalarıdır. GHP’ler çok küçük bir karbon ayak izine sahiptir çünkü ısı üretmek için fosil yakıtları yakmazlar. Aslında, GHP’ler, doğal gazlı fırınlar ve elektrikli klimalar gibi diğer ısıtma ve soğutma kaynaklarından gelen emisyonların yerini alarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur.

GHP’lerin ana dezavantajı, yüksek başlangıç ​​maliyetleridir. Bir GHP sisteminin maliyeti, geleneksel bir ısıtma ve soğutma sisteminin maliyetinin iki veya üç katı olabilir. Bununla birlikte, yüksek başlangıç ​​maliyeti, GHP’lerin önemli enerji tasarrufları ve çevresel faydaları ile dengelenir.

Kaç kW Isı Pompası Almalıyım ?

İhtiyacınız olan ısı pompasının boyutu, evinizin boyutu, yaşadığınız iklim ve ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınız gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Kalifiye HVAC yüklenicisi, eviniz için ihtiyacınız olan ısı pompasının boyutunu belirlemenize yardımcı olabilir. Genel olarak, 1 tonluk bir ısı pompası, ılıman bir iklimde 500 ila 1000 metrekarelik bir ev için yeterli ısıtma ve soğutma sağlayabilir.

2 tonluk bir cihaz, ılıman bir iklimde 1000 ila 2000 metrekarelik bir ev için yeterli ısıtma ve soğutma sağlayabilir. Ve 3 tonluk bir cihaz, ılıman bir iklimde 2000 ila 3000 metrekarelik bir ev için yeterli ısıtma ve soğutma sağlayabilir.
Tabii ki, bunlar sadece genel yönergelerdir. Hangi boyutta ısı pompasına ihtiyacınız olduğunu kesin olarak bilmenin tek yolu, kalifiye bir HVAC yüklenicisinin evinize gelip bir yük hesaplaması yapmasıdır. Bu, evinizin ısı kazancını ve ısı kaybını ölçme ve bu bilgiyi ihtiyacınız olan ısı pompasının boyutunu belirlemek için kullanma sürecidir.

Bir ısı pompasının kurulum maliyeti, ünitenin boyutuna, ünitenin tipine ve kurulumun karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Ünite büyüdükçe ödenecek olan tutarda buna paralel olarak artacaktır. Aynı zamanda ürünün markası ve malzeme kalitesi de ısı pompası fiyatları için önemli birer değişkendir.

Isı Pompası Eksi Hangi Sıcaklıkta Çalışır?

Isı pompası, termostatta ayarlanan sıcaklığa kadar çalışacaktır. Çoğu ısı pompasında, dış sıcaklık belirli bir noktanın altına düştüğünde devreye giren yerleşik bir “yardımcı ısı” özelliği bulunur. Bu yardımcı ısı genellikle, çalıştırılması ısı pompasından daha pahalı olan elektrik dirençli ısıdır. Bu nedenle, genellikle yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda kullanılır.

Örneğin dış ortam sıcaklığının çok düştüğünü ve istediğiniz sıcaklık seviyesine ulaşamadığınızı varsayalım. 4 kW ısı enerjisine ihtiyacınız var ve 1 kW enerji ile 2 kW ısı enerjisi üretebilirsiniz. Isı pompasının içindeki rezistans ile elektrik enerjisini kullanarak 2 kW daha fazla üretir ve sistemi istediğiniz seviyeye getirir. Bu size ısı pompasını yeni kullanmış olmanızdan daha fazla paraya mal olacak, ancak işi halledecektir.

Isı Pompasının Faydaları Nelerdir ?

Isı pompası, enerji faturalarınızdan çok tasarruf etmenizi sağlayabilir. Isı pompası çok verimlidir ve enerji kullanımınızı %50’ye kadar azaltabilir. Cihaz ayrıca aşağıdakiler de dâhil olmak üzere bir dizi başka avantaja sahiptir:

  • Evinizin iç mekân hava kalitesini iyileştirebilir.
  • Size daha konforlu bir iç ortam sağlayabilir.
  • Enerji faturalarınızdan tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

Isı Pompasının Dezavantajları Nelerdir ?

Isı pompasının aşağıdakiler de dâhil olmak üzere birkaç dezavantajı vardır:

  • Isı pompası her iklime uygun olmayabilir. Bazı iklimlerde, ısı pompası ısıtma ve soğutma talebini karşılayamayabilir. Bu durumlarda, farklı bir ısıtma ve soğutma sistemi kullanmak en iyisidir.
  • Her eve uygun olmayabilir. Eviniz iyi yalıtılmamışsa, ısı pompası olabildiğince verimli çalışmayabilir. Bu durumlarda, farklı bir ısıtma ve soğutma sistemi kullanmak en iyisidir.
  • Her bütçeye uygun olmayabilir. Isı pompalarının kurulumu ve bakımı pahalı olabilir. Kısıtlı bir bütçeniz varsa, farklı bir ısıtma ve soğutma sistemi düşünmek isteyebilirsiniz.

Tüm Sorularınız İçin Bizim ile İletişime Geçin…

Bir Isı Pompasının Maliyeti Nedir ?

Bir ısı pompasının maliyeti, ısı pompasının tipine, boyutuna ve verimliliğine bağlı olarak değişir. Hava kaynaklı ısı pompaları tipik olarak toprak kaynaklı ısı pompalarından daha düşük maliyetlidir. En yaygın ısı pompası tipi hava kaynaklı ısı pompasıdır. Hava kaynaklı ısı pompalarının kurulumu, toprak kaynaklı ısı pompalarından daha ucuzdur ve her iklimde kullanılabilirler.

Bir ısı pompasının maliyeti, ünitenin boyutuna ve verimliliğine bağlı olarak da değişir. Daha yüksek verimli ısı pompaları, genellikle daha düşük verimli ısı pompalarından daha maliyetlidir. Ancak, daha yüksek verimliliğe sahip ısı pompaları, çalıştırmak için daha az elektrik kullandıkları için uzun vadede tasarruf etmenizi sağlayabilir. Evinize veya işyerinize bir cihaz takmanın ne kadara mal olacağını tahmin etmek için kalifiye bir HVAC yüklenicisi ile iletişime geçin. Ürün için tahmini bir fiyat vermek çok yanıltıcı olacaktır. Doğru konfigürasyon yapılmadan sunulacak sistem verimli olmayacağı için fiyat makul olsa dahi amortisman süreleri çok uzun olacaktır. Bu durumda size zarar verir. Bu nedenle bir ısı pompası uzmanı ile çalışmak çok önemlidir.

Bir ısı pompasının maliyeti, ünitenin boyutu, ısı pompasının tipi ve kurulum maliyetleri dâhil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olduğundan, bu sorunun tek bir cevabı yoktur.