Mühendislerimizi arayın

Doğalgaz Proje

Doğalgaz Proje

1996 yılından bu yana Bursay Mühendislik olarak ticari, ev, endüstriyel vb. her alanda proje çiziminde yetkili firmayız. Doğalgaz proje çiziminde, deneyimli olan mühendis ekibimiz sayesinde tüm projelerinizi zamanında teslim ederek herhangi bir mağduriyet yaşamanıza izin vermiyoruz. Sizde doğalgaz projelendirme işlemlerinizde bizi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Doğalgaz Projesi Nedir?

Makine mühendisleri veya teknikerler tarafından, talep edilen mekanda ücretsiz keşfi, ölçüm ve gerekli teknik bilgilerin alınmasının ardından, bilgisayar ortamından tesisatın çizilmesi işlemine doğalgaz proje adı verilir.

Proje çizme işlemi yetkili kişi ve kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bunun nedeni proje gönderimi sırasında yetkili kişinin imzasının istenmesidir. Eskiden elle yapılan bu çizimler günümüzde bilgisayar ortamında hazırlanmaktadır. Proje çiziminin gerçeği birebir yansıtması Bursagaz tarafından zorunlu tutulmaktadır.

Doğalgaz proje çizimi için genel olarak Autocad programı tercih edilir. Ancak Bursa’da Bursagaz’ın talebi üzerine Zetacad programı kullanılmaktadır. Bunun dışında daha farklı programlarla da çizim yapılabilmektedir.

Doğalgaz proje çiziminde yer verilen birçok ayrıntı bulunmaktadır. Bu nedenle de proje çiziminin mutlaka yetkisi bulunan mühendislik firmaları tarafından yapılması gerekmektedir. Bursay Mühendislik olarak proje çiziminden uygulama aşamasına kadar tam yetkiye sahip, deneyimli bir firmayız. Bursagaz yetki belgemize aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Bursagaz sitesinde yetkili firmalar bölümünden inceleyebilirsiniz.

  • Cihaz Değişikliğimi yapıldı ?
  • Yeni bir eve mi taşındınız ?
  • Evde tadilat mı yaptınız ?

Kimler Doğalgaz Projesi Çizebilir ?

Doğalgaz proje çizme işlemi sadece bilgisayar ortamında ve lisanslı Autocad veya Zetacad programları ile yapıldığından, sadece sertifikaya sahip olan firmalar bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Doğalgaz projesinde, uygulama yapılan tesisat ile çizilen proje mutlaka birebir aynı olmak zorundadır. Çizilmiş projeler Dipos programı aracılığıyla Bursagaz’a sunulur. Onay alındıktan sonra, bir Bursagaz personeli ile ekibimizden yetkili bir mühendis tarafından yerinde kontrol işlemi gerçekleştirilir. Yapılan kontroller neticesinde çizilen doğalgaz proje ile tesisatın uyumlu olması halinde sözleşme imzalanarak gaz kabulü gerçekleşir.

Yaşanabilecek herhangi bir aksilik halinde, gaz kabulü gerçekleşmez ve tesisat tamamen mühürlenir. Bu nedenle proje işleminizi Bursagaz’dan tüm yetkilerini almış olan ve binlerce mutlu müşteriye sahip firmamıza yaptırabilirsiniz.

Doğalgaz Proje Çizim Aşamaları Nelerdir ?

1. Aşama Mimari Çizimi

Mimari üzerinde havalandırma ölçüleri çıkarılarak çıkan verilere göre havalandırma şartlarının sağlanması şarttır. Aynı zamanda hatlar döşenmeden önce mimari üzerinde yapılan çalışma ile hatların döşenmeye uygun olup olmadığını anlayarak tesisat üzerinde revizyon yapmamıza imkan sağlıyor.

Mimari çizilirken nelere dikkat ediyoruz? Mimari evin m2’si ile tesisat metrajları uyumlu olması gerekiyor. Evin odaları gerçek hali ile birebir ve kapı konumları dahi kusursuz olması gerekiyor.

2. Aşama Doğalgaz Tesisatının Çizilmesi

Mimari aşaması tamamlandıktan sonra hatların nerelerden gitmesi gerektiğine karar veriyoruz ve doğalgaz tesisatını çizmeye başlıyoruz. Tesisatı çizimi bittikten sonra kontrol listesi üzerinden sistemin izin vermediği bir durum yaşanmış mı bu kontrol ediliyor.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra tesisat borularının çaplarına karar veriyoruz.

3. Aşama Boru Çaplarının Hesaplanması

Bu kararı tesisatın basınç kaybını ve metrajlarını göz önünde bulundurarak sisteme hesaplatıyoruz. Mümkün oldukça boru çaplarını geniş tutmaya çalışırız çünkü ileride olacak bir değişiklikte hesaplamalarda sorun yaşanmaması adına.

4. Aşama Kaçak Testi ve Saha Kontrolü

Son olarak tüm işlemler başarı ile tamamlandıktan sonra kaçak kontrolleri ve gaz açma işlemini gerçekleştiriyoruz. Testlerimizi aldık ve şartlar uygun olduğunda sistem üzerinden gaz kuruluşuna gaz açma talebi oluşturuyoruz. Bu talebe istinaden bizlere bir gün ve saat veriyor. Gaz kuruluşunda bir ekip ile bizden bir ekip adresle buluşarak tesisat kontrolü ve testleri tekrarlıyor. Bu testlerden sonra resmi evraklar imzalanarak gaz açma işlemi gerçekleşmiş oluyor.

Doğalgaz Proje Çizimi Ne Kadar Sürer ?

Doğalgaz proje çiziminden önce yapılan keşfin ardından, yoğunluk durumu ve mekan büyüklüğüne bağlı olarak bir ila üç iş günü içerisinde proje çiziminizi hazırlayıp Bursagaz’a gönderiyoruz. Bu işlem sırasında sizin talepleriniz de göz önünde bulundurularak, var ise tesisat değişiklikleri de değerlendirilmektedir.

Doğalgaz proje çiziminin tamamlanmasından sonra Bursagaz’a iletilerek onaylanmasının beklenmesi gerekmektedir. Bu onay süresi Bursagaz’ın yoğunluk durumuna göre değişmektedir. Tüm bu süreler yaklaşık olarak hesaplandığında hem proje çizimi hem de onay süreci ortalama bir hafta içerisinde tamamlanabilmektedir.

Doğalgaz Proje Çiziminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğalgaz proje çizimlerinde genel olarak, yetkili firmalar tarafından satın alınan lisanslı programlar kullanılarak çizim işlemi yasal yollarla gerçekleştirilmektedir. Ancak günümüzde proje çizimi için usta olduğunu iddia eden, yasal olarak tesisata müdahale hakkı olmayan ve herhangi bir yetkisi bulunmayan kişiler sizinle anlaşma sağlayarak mühendislere projelerinizi çizdirebilmektedir.

Bu nedenlerden dolayı doğru ve güvenilir bir hizmet alabilmek için mühendislik firmaları ile doğrudan iletişime geçilmesi gerekmektedir. Kurumsal olmayan veya yetkisi bulunmayan kişiler ile anlaşarak proje veya tesisat işlemlerinizi yaptırmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü doğalgaz proje çizimi ve tesisat işlemleri oldukça dikkat, uzmanlık ve diploma gerektiren işlemlerdir.

Doğalgaz Proje Çizim Detayları

Doğalgaz projesi çizmek için keşfe geldiğimizde öncelikle aşağıda yer alan detaylara dikkat ediyoruz;

  • Sayaç, ocak ve cihaz fleksleri güncel şartnameye uygun mu?
  • Sayaçtan sonra test manşonu kullanılmış mı?
  • Kiriş veya kolon içinden geçen bir doğalgaz borusu var mı? Eğer varsa kesinlikle yeri değiştirilmelidir.
  • Gaz yakan cihazların olduğu mutfak veya kapalı balkon gibi mahallerde menfez takılı mı? Var ise kullanımı uygun mu?
  • Kombi montajı açık balkona yapılmışsa kombi dolabı var mı? Yok ise program doğalgaz proje çizimi esnasında uyarı verecektir.
  • Yoğuşmalı kombi kullanılıyorsa drenaj hattı uygun mu?
  • Mükerrer proje hatası nedir ?
  • Ucu kör tıpa kullanılarak kapatılmış bir Te elemanı var mı? Var ise sökülüp yerine dirsek takılması zorunludur.
  • Görünmeyen doğalgaz borusu var mı?
  • Ocak vanasıyla ocak arasındaki uzaklık standarda uygun mu?
  • Sayacın yerden uzaklığı doğalgaz proje çizimi ve onaylanması için ortalama olarak 180 cm olmalıdır.
  • Kombi bacası ile menfez yan yana mı yerleştirilmiş?
  • Doğalgaz kaçak testi sonrasında tesisatta kaçak olup olmadığını tespit ediyoruz.

Doğalgaz Projesi ile İlgili Tüm Sorunlarınız İçin Buradayız

Doğalgaz Proje Çizimi İçin Son Aşama

Doğalgaz proje çiziminden önce son aşama olarak, keşifte saptanan tüm detayları çizip doğalgaz boru çaplarını kontrolden geçiriyoruz. Boru çapları yetersiz kalırsa çaplara müdahale ederek büyütülmelidir.

Uzun olan tesisatlarda sayaçtan çıkan hattın DN25 olduğu taktirde birçok uygulamada bir sorun ile karşılaşılmamaktadır. Ancak DN20 çapı kullanıldığında basınç kayıpları ortaya çıktığından kritik hat hesabı istenen ölçüde olmamaktadır.

Doğalgaz proje eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra programın kontrol raporu “Proje de teknik bir hata bulunmamaktadır” şeklinde bir çıktı vermesi gerekmektedir. Bu çıktı alınmadan projenin Bursagaz’a gönderilebilmesi mümkün değildir. Çünkü kırmızı bir uyarı ya da hata çıktısı alındığı durumlarda projenin Bursagaz’a gönderilebilmesi mümkün değildir.

Doğalgaz Proje Fiyatları Bursa

Günümüz modern dünyasında ısınma, pişirme ve devamlı sıcak su elde edebilmek için doğalgaz gün geçtikçe hemen hemen tüm ev ve iş yerlerinde yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle sağladığı faydalar göz önünde bulundurulduğunda doğalgaz proje fiyatı sanıldığının aksine çok da pahalı değildir.

Ev veya iş yerlerine doğalgaz bağlantısının yapılabilmesi için öncelikle bir doğalgaz proje çizimi işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tüm keşif ve çizim işlemlerinin ardından doğalgaz proje çizim ücreti hesaplanır. Bu sayede tüm tasarımlarınızı gerçekleştirerek hem daha konforlu hem de daha ekonomik bir yaşam sürmenize katkıda bulunuyoruz.

Doğalgaz Proje Ücreti Neye Göre Belirlenir ?

Doğalgaz proje ücretinin belirlenmesi doğalgaz tesisatının bulunduğu bölgeye ve talep dahilinde aynı binada çizilecek olan projelerin adedine (daire sayısı) göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda dairede yapılacak olan diğer kombi montajı, petek montajı, sıhhi tesisat, doğalgaz tesisatı ve tesisat revizyonu gibi diğer işlemler de fiyatı etkileyen faktörler arasındadır. Tesisatta kaçak bulunması gibi durumlarda da kaçağın giderilmesi zorunlu olduğundan doğalgaz proje fiyatları buna bağlı olarak değişiklik gösterilebilir.

Bursay Mühendislik Proje Fiyatı

Bursa’da projelendirme ücretleri firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Bu nedenle proje ücretlendirilmesi içerisinde bulunan Bursagaz’a ödenen doğalgaz proje gönderim ücreti, Zetacad uygulamasına ödenen miktar, gaz açma ücreti ve firma giderleri ücretlendirme tarifemize dahil olarak sunulmaktadır.

Bursay Mühendislik olarak evler için belirlediğimiz ücret tarifemiz KDV dahil 1500 TL’dir. Ticari uygulamalarda ise fiyatımız KDV dahil 2500 TL şeklindedir. Bu ücretler ev veya ticari doğalgaz proje uygulamalarınız için mevcuttaki tesisatınızın Bursagaz şartnamesine uygun olduğu durumlar için geçerlidir.

Eğer mevcut tesisatınızda cihaz bağlantı elemanlarınız (fleksler) güncel şartname ile uyumlu değil ise doğalgaz proje gönderimi için uygun değil demektir. Aynı zamanda tesisatınızda sayaç üzerinde test nipeli yoksa veya boru çaplarınız güncel şartnamede belirtilen basınç değeri için yeterli değilse, revizyona gidilmesi gerektiğinden tüm bu işlemler ücrete ilave olacaktır.