Mühendislerimizi arayın

Güneş Enerji Sistemleri

Güneş Enerji Sistemleri

Yenilenebilir enerji kelimesini günümüzde çokça duyuyoruz. Bu sistemlerden en yaygın olanı güneş enerjisi panelleridir. Güneş enerjisi panelleri, güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren cihazlardır. Güneş ışınlarından elektrik akımı oluşturmak için fotovoltaik etkiyi kullanan güneş pillerinden oluşurlar. Güneş enerjisi panellerinin hem çevre hem de cüzdanınız için birçok faydası vardır. Güneş enerjisi panelleri çevreye katkıda bulunmanın harika bir yoludur. Atmosfere herhangi bir zararlı emisyon salmayan temiz, yenilenebilir enerji üretirler.

Güneş Enerjisi Sistemleri Ve Malzemeleri

Güneş enerjisinin belki de en cezbedici yönlerinden biri de elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenizi sağlamasıdır. Günümüzde enerji maliyetleri bu kadar artarken güneş enerjisi sistemlerine olan ilgi de artmıştır. Güneş enerji sistemleri, şebekeye olan bağımlılığınızı azaltmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin harika bir yoludur.

  • Elektrik tasarrufu yapıyor musunuz ?
  • Fabrikanızın elektrik tüketimi çok mu arttı ?
  • Güneş enerjisinden tasarruf etmenin zamanı gelmedi mi ?

Güneş Paneli Fiyatları & Güneş Paneli

Piyasada birçok farklı türde güneş enerjisi sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle satın almadan önce araştırma yapmanız önemlidir. Güneş enerji sistemleri hem konut hem de ticari uygulamalar için kullanılabilir.

Ek olarak, güneş enerjisi sistemi seçerken sistem boyutu, konumu ve fiyatı gibi birçok farklı faktör göz önünde bulundurulur. Güneş enerjisi sistemleri, küçük konut sistemlerinden büyük ticari dizilere kadar çeşitli boyutlarda karşınıza çıkar. İhtiyacınız olan sistemin boyutu, özel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olacaktır.

Günümüzde enerji maliyetleri bu kadar artarken güneş enerjisi sistemlerine olan ilgi de artmıştır. Güneş enerji sistemleri, şebekeye olan bağımlılığınızı azaltmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin harika bir yoludur. Güneş panelleri kurmayı düşünüyorsanız kaliteli malzeme kullanmak önemlidir. Kaliteli malzeme kullanmak sisteminizin verimini artıracak ve elektrik faturalarınızda göreceğiniz tasarrufu en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak, verimliliklerini korumak için güneş panellerinizi temiz ve bakımlı tutmanız önemlidir.

Güneş enerjisi sistemleri, çevreye katkıda bulunmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin harika bir yoludur. Güneş ışınlarından elektrik akımı oluşturmak için fotovoltaik etkiyi kullanan güneş pillerinden oluşurlar. Güneş enerjisi panellerinin hem çevre hem de cüzdanınız için birçok faydası vardır.

7F7F7

Güneş Paneli Nasıl Kurulur?

1. Aşama Solar Panel Amortisman Hesabı

Öncelikle çatımızın güney cephesine bakan uygun bir yer belirlenir ve ölçüleri alınarak sistem üzerinde simülasyonu yapılır. Bu simülasyon sayesinde kaç tane panel kullanmanın avantajlı olacağına biz karar verilir.

Güneş paneli montajından önce kar, buz ve rüzgâr yükünün statik hesapları yapılır ve uygulama şemaları çizilir. Panellerin uzun ömürlü olması için bu hesaplara göre monte edilmesi çok önemlidir. Güneş paneli çatıya özel alüminyum veya demir merteklerle sabitlenir. Son olarak, güneş paneli dizileri seri ve paralel olarak bağlanır ve çatıdan zemine indirilir.

2. Aşama Güneş Panellerinin Kurulumu

Çatıda sistem için en uygun yer belirlenerek güneş paneli montajı yapılır. Ardından güneş paneli belirlenen alana konumlandırılır ve vidaları sıkılır. Ardından güneş paneli gelen kablolar inverter ünitesine alınır. Evirici doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürür.

Güneş enerjisi sistemlerinde inverterler çok önemlidir. Çünkü tüm ev aletleri AC akımı ile çalışır. İnverter sayesinde güneş enerjisini diğer enerji kaynakları gibi evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanabiliriz.

3. Aşama Akülerin Ev Hattına Bağlanması

Tüm üniteleri yukarıda bahsedildiği gibi birbirine bağladıktan sonra evinizin veya iş yerinizin ana ağına bağlamanız ve hemen kullanmaya başlamanız yeterlidir.

Kurulum tamamlandıktan sonra, uzun yıllar güvenle çalışan bir sistemin sorunsuz çalışması için 6 ayda bir periyodik bakım yapılır. Güneş paneli sistemleri uluslararası standartlara göre minimum 25 yıl ömre sahiptir.

4. Aşama Sistem Kontrolü ve Sözleşme

Güneş enerjisi panelleri elektrik dağıtım şirketine başvurularak projelendirilir. Saha kontrollerinden sonra proje onaylanır. Elektrik dağıtım şirketi ile sözleşme imzalayarak üretilen fazla elektriği elektrik dağıtım şirketine satabilirsiniz.

Güneş enerjisi sistemlerinde inverterler çok önemlidir. Çünkü tüm ev aletleri AC akımı ile çalışır. İnverter sayesinde güneş enerjisini diğer enerji kaynakları gibi evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanabiliriz.

Güneş Paneli Kurulumu ve Elektrik Üretimi

Güneş enerji sistemleri ile elektrik nasıl üretilir? Elektronları atomlardan ayırmak için fotonları kullanır. Elektronları atomlarından çıkarma işlemi de elektrik yaratır. Elektronlar bir iletken üzerinden zorlandığında, bir elektrik akımı oluşur. Güneş pilleri, elektrik üretmek için güneşten gelen fotonları emen silikon gibi yarı iletken malzemelerden yapılır. Güneş ışığı bir güneş piline çarptığında, fotonların bir kısmı yarı iletken malzeme tarafından emilir. Bu enerji elektronları serbest bırakır ve serbestçe akmalarına izin verir. Hücrenin kenarlarındaki iletkenler bu elektronları toplayarak bir elektrik akımı oluşturur. Bu akım daha sonra evinize veya iş yerinize güç sağlamak için kullanılabilir.

Güneş enerji sistemleri içerisinde bulunan güneş pilleri silisyum gibi yarı iletken malzemelerden yapılır, bu nedenle fotovoltaik hücreler olarak da adlandırılırlar. Güneş ışığı bir güneş piline çarptığında, fotonların bir kısmı yarı iletken malzeme tarafından emilir. Bu enerji elektronları atomlarından kopararak serbestçe akmalarını sağlar.

Evlerde Güneş Enerjisi Sistemi Kurulum Maliyeti

Evlerde güneş enerji sistemleri kurulum maliyeti çatı alanına, kullanılan panellerin kalitesine ve dc konnektörlere göre değişmektedir. Ayrıca devlet desteğinden yararlanılarak sistemin maliyeti düşürülebilir.

100 metrekare çatı alanına sahip 60 metrekarelik bir evde toplam elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak güneş enerjisi sistemi 10 bin ile 30 bin dolar arasında. Ülkemizde güneş enerjisi sistemlerinin ortalama geri ödeme süresi 6-7 yıldır. Bu süre yaşadığınız bölgeye, güneş ışığı miktarına ve kendi tüketim alışkanlıklarınıza göre değişiklik gösterebilir. Güneş enerji sistemleri; İlk günden itibaren tasarruf sağlamaya başlar. Yatırım dönemi bittikten sonra ürettiği tüm elektrik tamamen bedava olacak. Uzun ömrü sayesinde ortalama yüzde 15 yatırım getirisi sağlar.

Güneş Paneli Hesaplayıcı

Eviniz için kaç tane güneş paneline ihtiyacınız olduğunu bilmek için aşağıdaki soruları cevaplamamız gerekiyor.

  • Evimin toplam güç tüketimi nedir? (kW)
  • Bulunduğum bölge günde ortalama ne kadar güneş ışığı alıyor? (saat)
  • Evimin toplam çatı alanı nedir? (m2)?

Bu soruları cevapladıktan sonra güneş paneli hesaplayıcımız ile eviniz için kaç tane güneş paneline ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.

Evinizin saatlik tüketimini yaşadığınız bölgenin zirvesindeki güneş radyasyonu verileriyle çarpmanız ve bulduğunuz değeri panelin watt değerine bölmeniz yeterli olacaktır. Güneş radyasyonu haritamızdan bölgenizdeki zirvedeki güneş radyasyonunu öğrenebilirsiniz.

Eviniz için ihtiyacınız olan güneş paneli sayısı aşağıdaki faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

  • Elektrik tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Güneş paneli verimliliğindeki değişiklikler
  • Elektrikli araba kullanmaya başlarsanız veya evinize ısı pompası taktıysanız

Güneş Enerjisi ile İlgili 10 Soru

  • 1-Güneş enerjisi nasıl kullanılır?
  • 2-Güneş enerji sistemleri sistemi nasıl çalışır?
  • 3-Evime güneş paneli sistemi kurmanın maliyeti nedir?
  • 4-Güneş enerjisi sistemleri için ortalama geri ödeme süresi nedir?
  • 5-Güneş paneli sistemleri ne zaman tasarruf sağlamaya başlar?
  • 6-Güneş panelleri ne kadar dayanır?
  • 7-Güneş paneli sistemlerinin yatırım getirisi nedir?
  • 8- Evim için kaç tane güneş paneli almalıyım?
  • 9- Evime ihtiyacım olan güneş paneli sayısını etkileyen faktörler nelerdir?
  • 10- Evim için kaç tane güneş paneli ihtiyacım olduğunu nasıl hesaplayabilirim? 
  • 11- Nereden öğrenebilirim?

Tüm Sorularınız İçin Bizim ile İletişime Geçebilirsiniz…

Off Grid Güneş Sistemi Kurulumu

Off Grid sistemlerde öncelikle pano çıkış geriliminin iyi belirlenmesi gerekir. Burada üretilecek olan enerji direkt olarak akülere aktarılacağı için inverterin voltaj çıkışı ve pv girişi değişkenlik gösterebilir.

 Bu nedenle pano çıkış voltajına dikkat etmek çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise pil sayısıdır. Sisteminizde kullanacağınız pil sayısı da ihtiyacınız olan enerji miktarına göre belirlenmelidir. Akü sayısını etkileyen bir diğer faktör ise sistemde kullanılan inverterdir. İnvertörler farklı voltajlara sahiptir ve tek veya üç fazlı olabilir. DC Akımı (DC), tek bir yönde akan doğru akımdır. Güneş panelleri DC güç üretir.

Alternatif Akım (AC), yönünü periyodik olarak değiştiren akımdır. Evde kullandığımız AC inverter tarafından üretilmektedir. Sistem kurulumundan sonra akülerden ihtiyaca göre doğru voltaj ve amper değerlerinin alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir. Akü voltajının düşük, pano voltajının yüksek olması gibi sorunlar varsa sisteme müdahale edilerek bu sorunlar giderilmelidir. Bu sorunları çözdükten sonra bir süre sisteminize dikkat edin ve her şeyin yolunda gittiğinden emin olun.

Güneş panelleri tarafından üretilen akım genellikle amper (A) olarak ifade edilir. Aslında bu değer, güneşli bir gün veya bulutlu bir gün olmasına ve kış veya yaz olmasına göre değişir. Ancak kolaylık olması açısından genelleyebilir ve söyleyebiliriz ki; 1 amper akım ile 1 saatte 1kw/h güç üretilmektedir. Yani 1 amperlik akım saatte 1 kW güç üretebilir. Akülerde depolanacak enerji miktarı akü sayısı ve Ah değerlerine (amper saat) göre değişecektir. Örneğin; 100 Ah kapasiteli bir akü 100 Amper’i 1 saat veya 10 Amper’i 10 saat deşarj edebilir. Yani deşarj süresi deşarj akımına göre değişir.

Off Grid sistemlerde, sisteminizin uzun yıllar sorunsuz çalışabilmesi için kaliteli ürünler kullanmak çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki buradaki herhangi bir başarısızlık büyük maddi kayıplara neden olabilir.

Güneş Enerjisinin Geleceği

Güneş enerji sistemleri kullanmaya başlamanın zamanı geldi. Güneş enerji elektrik sistemleri, elektrik şebekesine olan bağımlılığınızı azaltmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin mükemmel bir yoludur. Ev güneş enerji sistemleri, çevreye katkıda bulunmanın harika bir yoludur. Atmosfere herhangi bir zararlı emisyon salmayan temiz, yenilenebilir enerji üretirler. Aynı zamanda, elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenizi sağlayabilirler. Günümüzde enerji maliyetleri bu kadar artarken güneş enerjisi sistemlerine olan ilgi de artmıştır. Güneş enerji sistemleri, şebekeye olan bağımlılığınızı azaltmanın ve elektrik faturalarınızdan tasarruf etmenin harika bir yoludur. Güneş panelleri kurmayı düşünüyorsanız kaliteli malzeme kullanmak önemlidir. Kaliteli malzeme kullanmak verimliliği artıracaktır.

Güneş enerjisi çevre dostu ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, elektrik üretmenin çok verimli ve uygun maliyetli bir yoludur. İnsanlar çevreyi korumanın öneminin daha fazla farkına vardıkça güneş enerji sistemleri giderek daha popüler hale geliyor. Güneş enerjisinin geleceği çok parlak görünüyor ve iklim değişikliğiyle mücadelede büyük rol oynayacağına eminiz.